top of page

Testimonial

” Colaborare foarte bună cu un om erudit, care știe exact ceea ce face, un profesionist care pune suflet în fiecare lucrare. Spun acest lucru pentru că are viziune, ce iese din mâine lui se poate numi ARTĂ. Cred că-l și invidiez puțin, pentru ca orice bibliofil și-ar dori să dea viață cărților așa cum o face el.

Mulțumesc pentru fiecare carte care iese din atelierul său și pe care o aștept cu nerăbdare, pentru a întregi "rafturile" vieții mele.

Întotdeauna cu respect…”


 Cristian Mureșan, Alba, bibliofil.


”Servicii de calitate, realizate cu implicare, răbdare și dăruire de o persoană deschisă la provocările și ideile celor ce solicită executarea unor materiale de excepție ! Am apelat la serviciile dânsului pentru realizarea unei mape de protocol și a unui album, pe care le-a realizat cu succes într-un timp foarte scurt, cu toate cerințele noastre care nu au fost puține. Recomand cu căldura!”

Dr. Simona Alexandra Chirca – Consilier de Cabinet al Presedintelui A.N.S.V.S.A.”Există “legători de carte”, există “restauratori” și există Mihai Vârtejaru. Pentru el aș crea o categorie aparte. Și ceea ce face el nu este nici legătorie și nici restaurare. Este alchimie. Este un preot în esoterismul cărții. Din această cauză doar el a reușit să redea viața unei cărți. Tranformând MET in  EMET.  Doar în el am putut avea încredere.
Venind în laboratorul lui, la ultimul etaj al unui bloc standardizat-comunist, te simți intrând într-o grotă alchimică. Sticluțe cu substanțe magice, chimice, frumos etichetate, bucăți de piele, unelte de lemn și fier. Lipsește doar retorta. Nu lipsește însă spiritul. Regăsind cartea renăscută simți că te-ai reîntâlnit cu un vechi prieten. Unul care era pe moarte și care astăzi trăiește. O iei și vrei să fugi acasă. Să o “externezi”. Nu poți pentru că discuțiile sunt savuroase și rar poți găsi un erudit dispus să își piardă timpul cu tine.
Discuți și vrei să pleci să stai cu cartea ta.
Cărțile trăiesc. Toți acceptăm asta când valorizăm cartea citită de un mare autori sau de o personalitate. Intrinsec credem că ceva s-a imprimat în ea. In afara literelor. Gânduri, senzații.
Cărțile merită să traiască. Nu sunt muritoare. Nu neapărat. Mihai știe asta.”

Mădălin Matica, bibliofil, București

”Profesionalism, seriozitate, calitate și dăruire! Am rămas profund impresionată de calitatea serviciilor, a obiectelor de artă rezultate și nu în ultimul rând de Omul – Mihai Vârtejaru! Om pregătit, cu foarte mult bun simț și cu un respect deosebit pentru ceea ce face. Am avut pentru prima dată certitudinea lucrului bine făcut! Tot respectul pentru munca si devotamentul dumneavoastră!”


Monica Mirghiș, Șimleu Silvaniei

”Cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu dăruirea și talentul Domnului Mihai Vârtejaru, biserica parohiei noastre s-a îmbogățit cu două cărți valoroase, adevărate opere de artă: „Moltifelnicul” parohiei – recondiționat cu atâta minuțiozitate – cartea de cult semnificativă pentru oficierea Sfintelor Taine și a Ierurgiilor; „Cartea de Aur” a „Bisericii Sf. Mare Mc. Gheorghe” – Parohia Falaștoaca – carte de onoare – ce va sălășlui cu multă grijă gândurile, trăirile și rugăciunile tuturor slujitorilor Sf. Altar, oficialităților și oamenilor de înaltă valoare morală, spirituală și culturală ce vor poposi în biserica parohiei noastre.
Mulțumim din suflet, Arta Cărții! Doamne ajută!”

Preot paroh Eusebiu Velica, Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe ,Giurgiu.


”Sunt un pasionat de cultură religioasă și recent am avut nevoie ca o carte extrem de rară, o operă de artă, să fie legată și copertată. Am aflat de la cineva de domnul Mihai Vârtejaru, iar acesta mi-a făcut o lucrare excepțională. Sunt foarte încântat! Voi recomanda cu căldură acest profesionist în ale artei legătoriei. Jos pălăria, aveți tot respectul meu! Cu stimă, 

Costi Gârniceanu,  profesor la Liceul Tehnologic Bustuchin, Gorj”


“Fiind colecționar de cărți vechi care datează din secolul XVII și XVIII, am avut întodeauna o mare problemă când venea vorba de restaurare, relegare sau crearea unei legături complete conform epocii. Nemulțumit de colaborarea cu diferiți legători pe care deja îi încercasem, pe Mihai l-am întâlnit din întâmplare, cautând pe internet un legător tradițional care – poate – era capabil să-mi ofere ceva mai mult. 

Acum, după destule legături făcute de el, îndrăznesc să zic că între noi a evoluat nu numai o relație profesională solidă, dar și una de prietenie. Împărțim pasiunea pentru farmecul trecutului, pentru sentimentul acela unic de a ține o carte veche în mână și de a respira cele o mie de vieți pe care le-a trăit, pasiunea pentru secretele ascunse în spatele realității palpabile care ne înconjoară. 

Aș putea, fără îndoială, să adaug aici și niște cuvinte de laudă bine meritate, dar cred cu sinceritate că nu ar însemna nimic mai mult decât un pleonasm. E suficient să se uite cineva la obiectele de arta pe care le produce – pentru că de asta este vorba – ca să se convingă singur. Pentru mine, e singurul legător din România capabil de a crea ce creau meșteri legători de odinioară și – cel mai important – cu exact aceleași metode. O arta aproape pierdută, pe care se străduiește să o perfecționeze; iar rezultatele vorbesc de la sine. 

Mulțumesc, Mihai, și întotdeauna la mai bune!

C.K., colecționar, București

”Tocmai am intrat în posesia Jurnalului Victorian câștigat la concursul organizat pe Facebook. Îmi place foarte mult și sunt bucuroasă că am participat. Se vede pasiunea și profesionalismul în ceea ce faceți. Mă bucur că v-am cunoscut. Felicitări pentru tot ce realizați!”

Ilie Iustina Daniela, București

”Primul gând a fost alegerea unui cadou cu care persoana să se identifice și asta se rezumă la : Special și Desăvârșit. Încrezătoare în alegerea mea dar și în “prestația” artistului, am ales jurnalul… Au urmat emoții, consultări și ajustări iar finalul a fost copleșitor atât pentru mine cât mai ales pentru cel căruia l-am oferit. Întocmai LUI, Special si Desăvârșit!!!

Silvia Petrov, Psihoterapeut, Constanța.

”Sunt profund încântat de promptitudinea și profesionalismul lucrului bine făcut. Vă mulțumesc pentru timpul ce l-ați dedicat pentru mine. Arată superb! Vă mulțumesc!”

Preot Constantin Bratu, Alba Iulia

”Am descoperit acum nu mult timp un legător de cărți din București, pe numele lui Mihai Vârtejaru, și am urmărit cu mare atenție realizările sale. Și nu au fost realizări oarecare. Dacă veți intra pe (site și blog) veți vedea adevărate opere de artă, o lucrătură în piele, și nu numai, de cea mai înaltă ținută. Tocmai am primit un jurnal pe care l-am comandat și care mi-a plăcut extrem de mult.”

Costel Crăciun, Anticariat Central, Râmnicu Vâlcea

”Bună dimineața, Mihai! Încă o dată îți mulțumesc pentru bucuria pe care mi-ai făcut-o cu cele două cărți pe care le-ai recondiționat. Pe bună dreptate ți-ai intitulat site-ul “Arta Cărții”. Te-am recomandat, și te recomand tuturor acelora pentru care, o carte, indiferent care, reprezintă ceva unic. Cu bine!”

Marius Toma, inginer constructor, colecționar, București
“Am dorit să fac un cadou deosebit unui om deosebit și m-am ales cu o bucățică de artă cum n-am mai atins în toată viața mea. Un obiect lucrat cu atâta pasiune capturează ceva din măiestria unor mâini atente, legând, printre paginile lui, toate virtuțiile care ne-au fost amputate, cu voie sau fără voie, de către opulența falsă a brand-urilor care ne inundă străzile, viețile, sufletele. Îți mulțumesc, Mihai, pentru răbdarea cu care ai executat acest jurnal. Stăm, câteodată, și ne uităm la el mirându-ne de cât de frumos și perfect este.”

Andreea G., librar, București 

“Când am văzut jurnalele, primul meu gând a fost acela de a-mi cumpăra un nou stilou. Arată ireproșabil, aspectul lor înnobilează orice loc în care s-ar afla. De azi am doi prieteni noi, cei mai tăcuți, însă cei mai răbdători. Îți mulțumesc Mihai pentru profesionalism și dăruire!”

Roxana Mutiu – Artist plastic  

”Lucrarea grăiește de la sine. Calitatea și acuratețea lucrului mărturisesc Darul. Iaca modul în care omul sfințește locul și lucrul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Mulțumind vă doresc să vă sporească priceperea și să vă aducă ucenici cuminți, harnici și pricepuți!”

Anonim, posesorul Triodiului.

”Bună ziua, vreau să vă mulțumesc pentru profesionalismul arătat față de restaurarea cărții încredințate dumneavoastră.
A ieșit mult mai bine decât mă așteptam vreodată, pentru că ați pus suflet. Vă doresc o zi frumoasă și de abia aștept să mai colaborăm.”


Elena Murărescu, partener s assistant, București 

”Sătul de meșteri cârpaci care se “pricep” la tot și la toate, convinși de valoarea lor bazată pe câteva noțiuni prinse din zbor de la vecinul de palier, guralivi și lăudăroși, dar neserioși până la Dumnezeu atunci când trebuie să treacă la fapte, care mai mult îți strică decât îți repară și îți cer apoi fără rușine sume exoftalmice, am plecat în căutarea unui legător de carte, fără așteptări prea mari însă. 

Mi-am încercat norocul cu Mihai Vârtejaru și am avut parte de o mare surpriză:  în vremurile acestea când nimeni nu pare să mai aiba răbdarea pregătirii aplecate, dedicate, pentru o artă atât de migăloasă, care presupune, pe lângă priceperea mâinii și a ochiului, un anume gust pentru frumos care se dezvoltă – dacă se dezvoltă – după o anumită vârstă, nu credeam că voi găsi un tânăr care să mă surprindă cu seriozitatea, îndemânarea și pasiunea cu care își face arta sa de legător și restaurator de carte.  

Îl recomand cu însuflețire tuturor iubitorilor de carte. Un singur sfat: nu-l grăbiți, căci arta nu se face contra cronometru. Altminteri, asteptați-vă să fiți plăcut surprinși când vă va prezenta rodul mâinilor sale.”    

  

Costin Pătrașcu, medic, bibliofil, Buzău

”Mihai este un vechi prieten și un om de încredere, care se implică mult în tot ceea ce face. I-am cerut recent să îmi realizeze un jurnal pentru a-l face cadou unuia dintre președinții Uniunii Scriitorilor.  Având în vedere că aveam nevoie de el în cel mai scurt timp posibil, m-a chemat la atelierul său unde mi-a arătat mai multe modele. În final am înțeles că poate face cam orice fel de modele în funcție de cerințele oamenilor. Sunt foarte multumită de ceea ce a ieșit și doresc să specific faptul că în realitate arată mult mai bine decât în fotografii.

            Deasemenea, persoanele care l-au cunoscut pe Mihai prin intermediul meu și au văzut atelierul și modul de lucru, au apelat cu încredere la serviciile lui.  Sfatuiesc toate persoanele care au nevoie de astfel de servicii să apele cu încredere la el, fie că este vorba de restaurare de cărți sau de a realiza un cadou special pentru persoanele apropiate. De acest lucru vă veți putea da seama singuri în momentul în care veți vizita și atelierul.”


Iulia Irina Florescu, economist, București


”Deși am avut ceva emoții, pentru că urma să achiziționez un produs pe care doream să îl fac cadou și nu aveam nici un fel de recomandare cu privire la calitate, produsul achizitionat a fost întocmai cum mă așteptam, arăta excelent. Imediat ce m-am convins de calitate, am plasat o nouă comandă pentru un produs similar. Trebuie să vă mărturisesc că destinatarii cadourilor au fost extrem de încântați iar cadourile au avut efectul scontat.
Ambele produse pe care le-am cumparat de la Arta Cărții sunt lucrate cu o mare atenție la detalii iar materialele sunt de foarte  buna calitate.Amabilitate, promptitudine și profesionalism. Mulțumesc și felicitări!


Anca Popescu, Chimist, Constanța

“Lucrări efectuate cu multă muncă și dedicare.

Apreciez în mod deosebit atenția la detalii și că am găsit întotdeauna un sprijin în crearea unor cadouri deosebite pentru cei dragi oricât de complexe au fost ideile mele…”

Andreea Cazacu, economist, București

”Nu ştiu ce anume m-a impresionat mai mult: amabilitatea domnului Vârtejaru sau grija cu care s-a ocupat de cărţile mele! Recomand oricui mâinile acestui meşter care a avut deosebită grijă ca ,,diamantele” mele să fie şlefuite cu atât devotament şi întinerite peste aşteptări!”

Simon Done, colecționar bibliofil, Brăila

”Frumoasă lucrare (o să pun și poze cât de repede pot), dar excepționala. Mi-a plăcut mai ales toată ideea din spate, că am putut să văd o parte a procesului care mi s-a părut foarte interesantă. Nu credeam să se mai facă așa ceva la noi și totul de către un băiat pasionat într-un apartament. Bravo domnule.”

Sebastian Baranga, Antreprenor, Plan B In-Out Media

”Am primit de la domnul Vârtejaru o colecție de cărți legate într-un singur volum din piele. Este foarte frumos lucrată, rezistentă și ușor de citit. Recomand!”

Filip Pruncu, colecționar, București

 ”După două săptămâni de aşteptări sunt doar al ei acum. O simt mai simplă decât păpădiile ( crede, respiră, zboară, cântă, şopteşte, se înalţă, zâmbeşte, simte, tresare, se emoţionează, râde, străluceşte, greşeşte, iartă, atrage, învaţă, surprinde, se îndrăgosteşte ). S-a lăudat tuturor cu mine, împrăştiind în jurul ei o veselie inexplicabilă. Eu sunt tare fericit că ea zâmbeşte; e stăpâna mea acum. Să vă spun cum m-a conturat: am un iz antic îmbibat cu motive medievale, am un vino-ncoa fantezist, am o culoare perfectă, am două sute de pagini ce aşteaptă a prinde viață; sunt tot ce şi-a dorit. Mi-a dat şi un nume, frantuzesc chiar ,”Le mystique”. Cum să n-o iubeşti ? Sunt eu, jurnalul ei, cititorule! 


Andreea Pătcaş, student, Timişoara

”Jurnalul pe care l-am câștigat la Arta Cărții este o piesă deosebită, un obiect de o calitate superioară, făcut cu multă dragoste. Eu îl folosesc cu mare drag și de fiecare dată când scriu în el, mă simt specială. Mulțumesc, Arta Cărții!” 


Luciana Răducanu, solist vocal
”Mihai este unul dintre acei oameni rari, în care pasiunea și respectul față de arta veche reverberează și primesc noi valențe. 

Într-o societate în care viteza de producție pare să primeze în detrimentul calității, el merge contra curentului, studiind și experimentând după rețete uitate alchimia legătoriei de carte, transformând-o în arta. 

Îmi face întotdeauna plăcere când colaborăm și vorbim cu însuflețire despre subiecte aparținând altui secol, în care cărțile renunță la valoarea strict funcțională și redevin obiecte de artă. 

O prietenie pe care o prețuiesc și o permanentă sursă de inspirație!”

Teodora Poiată, legător de artă

TESTIMONIAL: Clients
bottom of page