top of page
RESTAURARE: Video

Restaurare

”Cât costă să restaurați o  Psaltire?”

Printre cele mai des-întâlnite întrebări este costul restaurării unei anumite cărți. 

Din păcate, este nevoie de mai mult decât titlul unei cărți pentru a diagnostica restaurarea.   


sunt mai multe tipuri de cărți, cu nenumărate formate, zeci de tipuri de hârtie, sute de tipuri de legături, diverse stări de conservare și multe combinații ale acestora.


Și apoi avem patru feluri diferite de restaurare practicate de-a lungul istoriei acestei discipline.

CONSERVAREA

este practicată în majoritatea instituțiilor culturale. Cartea este curățată de praf și mizerie cu o pensulă sau un sistem de aspirare, fotografiată, catalogată și pusă într-o cutie fără alte intervenții.

RESTAURAREA CONSERVATIVĂ

este practicată în multe instituții și presupune spălarea și completarea filelor, coaserea și executarea unei coperți care încorporează cât mai multe elemente din scoarța originală. Toate elementele sunt clar vizibile, completările hârtiei trebuie să se distingă clar de hârtia originală, completările de piele trebuie să se distingă clar de pielea originală, etc.

RESTAURAREA INTEGRATIVĂ

este practicată de puține instituții și de câțiva indivizi privați. Presupune integrarea vizuală a hârtiei (iluzia că fila nu a fost restaurată), integrarea de culoare și de textură a pielii și reconstituirea ornamentelor cât mai fidel. 

NON-RESTAURAREA

numită de unii colecționari mai economi ”doar copertare” este o practică larg întâlnită în comerțul de carte unde un volum vechi este supus unor proceduri ne-deontologice, precum completări cu hârtie nepotrivită, ștergerea ștampilelor, lipirea cu aracet, tăierea tranșelor și executarea unei coperți în cele mai ieftine materiale cu putință.   De multe ori aceste procese sunt ireversibile, însă un restaurator sau artizan priceput poate lua un volum astfel traumatizat și îl poate aduce la o formă mult mai potrivită, prin procedeele restaurării integrative. 

Această prezentare reprezintă prima tentativă de sistematizare a acestor procedee, îmi aparține și nu trebuie luată drept canonică sau universal acceptată.


De-a lungul timpului, divergențele dintre restauratori și legători au fost cauza multor animozități, iar diferențele de procedură dintre anumite laboratoare sau școli de restaurare au determinat carențe grave în comunicarea interdisciplinară. 

Nu există un preț universal, la kilogram, pentru restaurat o carte. 

Costurile și durata oricărei restaurări se fac doar după examinarea volumului. Nu după descrieri telefonice, nu după poze, ci doar în persoană sau pe volumul trimis pentru diagnoză. 


RESTAURARE: About
bottom of page