top of page
LEGĂTORIE: Video

Legătorie

Legătoria de lux nu înseamnă întotdeauna sclipirea aurului pe o copertă lucioasă. Iar legătoria de carte nu presupune întotdeauna cotoare frumoase pe cărți care se deschid doar cu efort. 

Atelierul Arta Cărții realizează lucrări cu adevărat diverse, din toate ariile legătoriei de carte, singurul element cu adevărat definitoriu și comun între multele stiluri practicate fiind calitatea materialelor, atenția la detaliu și trăinicia.

LEGĂTURA DE CONSUM

este realizată din piele ecologică de bună calitate, cu decorațiuni în timbru sec sau în folio auriu. Acesta nu este aur. iar astfel de lucrări nu vor putea fi catalogate niciodată drept lucrări de lux. Sunt destinate consumului, citirii repetate, studiului și păstrării unor colecții mari de cărți la un preț accesibil.

LEGĂTURA DE BIBLIOTECĂ

poate fi confecționată din pânză rezistentă, piele ecologică sau poate fi o semilegătură cu piele la cotor. Trebuie să fie rezistentă în timp, de calitate, dar nu va fi întotdeauna decorată.

LEGĂTURA DE SERIE

poate fi în piele ecologică, piele veritabilă sau pânză, comun fiind modelul folosit. Cărțile care au același model imprimat în serie, folosind o presă de poleit, sunt legături în serie. Cele în materiale comune vor fi așadar, legături în serie de consum iar cele în materiale nobile vor fi legături în serie de lux.

LEGĂTURA DE LUX

este cea în care se folosesc materiale nobile, precum pielea de vițel  de cea mai bună calitate, pielea tăbăcită vegetal, pergamentul veritabil  și hârtia marmorată autentică, imprimate fie în timbru sec, fie în folio, fie în foiță de aur.

LEGĂTURA ARTISTICĂ

este o sub-specie a legăturii de lux, unde unicitatea joacă un rol important. Modelele sunt originale, eventual pastișe de epocă, se lucrează cu litere mobile și unelte tradiționale, de mână iar aurirea se face exclusiv cu aur, cu metode canonice.

LEGĂTURA FACSIMIL

poate fi încadrată la oricare din cele sus-amintite, cu condiția că reproduce fidel un model existent. Colecționarul care are un set legat într-o anumită manieră cu un volum lipsă apelează adesea la o astfel de legătură.

LEGĂTURA DE PERIOADĂ

este un tip de facsimil, dar și de legătură artistică, numită și pastișă. Este o lucrare făcută în spiritul unei epoci istorice, unui spațiu geografic sau unui anumit legător, precum legăturile Cambrige, Payne, Cottage, Grolier sau Dubuisson.  Imitarea unui stil istoric este importantă în colecții și în anticariat, oferind un aspect unic unui volum a cărui tematică se raportează la stilul imitat. 

LEGĂTURA IEFTINĂ ȘI RAPIDĂ

este cea în care trimit clientul oriunde, numai la mine nu.  

Envelope Printing

LEGĂTORIE: Services
bottom of page