top of page
Search
  • Writer's pictureMihai Vârtejaru

Cutie pentru Sfântul Antimis

Am primit acum câteva luni o comandă de la o familie credincioasă de români stabiliți în Austria, pentru un obiect pe care nu l-am mai făcut până acum: o cutie pentru Sfântul Antimis.


Pentru a nu vă pune aceeași problemă ca și mine, de a da din cap înțelept, neștiind ce este un antimis, vă scutesc eu căutarea: antimisul, care provine din grecescul de cuvântul grecesc ”antimesion”(αντιμένσιον)=„în loc de masă”, este o piesă liturgică sub forma unei pânze cu scena Punerii în Mormânt a Mântuitorului, fiind prevăzut cu mici aperturi destinate plasării unor bucățele de moaște.




Cutia a fost executată din 7 piese distincte de carton de bună calitate, un interior din catifea roșie și 13 piese distincte din piele de vițel tăbăcită vegetal italiană, vopsită roșu sanguin și lustruită manual.



Mecanismul de închidere este fără cheotori, pe bază de presiune și îmbinare, fără posibilitatea de a se deschide accidental, iar deschiderea se face pe baza a două balamale de alamă fixate cu cuișoare ascunse.


Capacul este decorat cu un chenar decorativ bizantin imprimat în timbru sec, modelat volumetric. Centrul găzduiește un model realizat special pentru Parohia Bunei Vestiri din Voklabruck și Gmunden, Austria, cu titlul obiectului liturgic și icoana hramului parohiei.




O astfel de lucrare nu se poate realiza pe stoc și nici nu se poate calcula un preț general, așadar, persoanele interesate trebuie să ofere câteva detalii, precum dimensiuni interioare sau exterioare, material, finisaje artistice, urgență, etc, pentru a afla un preț.






Cutie pentru Sfântul Antimis, Legătorie, Carte, Cutie, Carte legată în piele, Cutie din piele, piele naturalî, piele de vițel, piele tăbăăcită vegetal, Mihai Vârtejaru, Legătoria Arta Cărții, Legătorie de carte, legatorie carte, legatorie de carti București, legătorie București,

43 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page